Vár-panoráma a Padlizsán étterem udvaráról

A múlt héten Esztergomban jártunk. Úgy terveztem, hogy a meghirdetett kézműves vásárban vacsorázunk, de csalódnunk kellett. A kézműves vásár nagyon gyenge volt, ráadásul az étel kínálat is kimerült az amerikai hot-dog, gulyás és lángos szintjén.Mivel ez nem hiányzott, kerestünk egy használhatóbb helyet. Így akadtunk a vár alatt a Padlizsán étteremre, mely a régi városrészben, az egymáshoz épített házak között bújik meg. Hangulatos belső és még hangulatosabb udvar tartozik hozzá. Itt le is telepedtünk egy asztalhoz, ahonnan remek kilátás nyíl a a szikla tetején trónoló vár egyik bástyájára. A falakat böngészve kiderült,. hogy Orbán Viktor és Habsburg Ottó is vendégeskedett itt.

Bár már fél kilenc is elmúlt és az étterem 10-ig van nyitva, szívesen fogadtak. Megjegyzem fél tízkor érkezett egy páros, és őket sem utálták ki a sok helyen megszokott: “a konyha már zárva van” szöveggel. Letelepedtünk és megrendeltük az italokat. Mivel szokás szerint vezettem, fél liter kólát kértem, melyet egy hatalmas pohárban hoztak:

Sajnos már sötét volt, így a képek nem lettek túl sikeresek :-), de az arányok talán így is jól látszanak. Az ételekkel nem volt teljesen szerencsénk. Az enyhén szakadozott étlapról először tavaszi sajtos zöldhagyma levest szerettem volna rendelni, de csak fokhagymakrém leves volt. Ez annyira nem hiányzott, így a levesről lemondtunk 🙁 Főfogásnak négyen 4 félét rendeltünk, így nagyobb volt  teszt-lehetőség. Meglepetésként a várakozás unalmát enyhítendő kaptunk bemelegítő-ételt is. Egy fél burgonya tetején zöldfűszeres túró trónolt, mellé céklás majonézes mártás került, krumpli, uborka, alma darabokkal. Igen érdekes volt.

És most lássuk a többi részletet:

sajtbundában sült sügérszelet mediterrán zöldségraguval és szeletben sült burgonyával egy nagy halfilé, vékony tojásos bundában, a tetejére sajtot sütöttek. A mediterrán zöldségragu természetesen paradicsom-szósz alapú volt (sejthettem volna, de persze akkor már mindegy volt 🙁 ) Szeletben sült burgonya ugyan inkább félbevágott volt, de azért nem volt rossz. Az egyetlen gondom a hallal volt. Én ugyan nem vagyok nagy sügér-szakértő, de amit annak adtak igencsak emlékeztetett a pangasiusra, ami messze nem az a kategória.

A második étel a bécsi szelet pirított burgonyával volt. Ez nem egy extra étel, nem is volt sok meglepetés benne. Az egyetlen ami érezhető rajta, az erősen morzsa-ízű panír.

Következik a sertés szűzérmék hagymalepénnyel és burgonyával. A hús nem volt túlfűszerezve, de puha volt. A hagymalepény tulajdonképpen zöldfűszeres palacsinta a sertés tetején, leöntve tejföllel. Ezek együtt kellemes íz-összhatást nyújtottak.

Végére maradt a borsos marhahátszín burgonyaropogóssal. A pincér előtte megkérdezte, mennyire süssék át a húst. Ebben nem is kellett csalódnunk. A mártás is kellően jóízű volt, hozzá pedig krokettet tálaltak.

Összefoglalva az étterem kellemes helyen található, a pincérek udvariasak és az étel sem rossz. Nem állítom, hogy minden a legtökéletesebb (ld. sügér – pangasius kérdés), de egy átlagosan jó kategóriát megér nálam. Bár az árak belvárosiak, mégis érdemes lehet ide betérni, ha valaki éhes és erre jár.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..