Indiai üdvözlet – vacsora a Salaam Bombay étteremben

Újabb indiai vacsora a Lucullus szervezésében: Ezúttal azonban nem a megszokott (és jól bevált 🙂 ) Maharaja éttermet vettük célba. Budapest belvárosában, a belügyminisztérium komor szomszédságában, a fényűző Grasham palota “árnyékában” (azaz mögötte, de vele egy tömbben), a Mérleg utca közepén található a Salaam Bombay étterem. A Roosevelt téren járó rengeteg ember nem is tudja, hogy ebben a kihalt mellékutcában milyen jó lehetőség nyílik az indiai konyha megismerésére. Kívülről nézve a hely nem túl biztató. Kopár falak alatt egy lámpafüzérrel feldíszített kirakat és egy kis fényes cégér.

 

Ha az ember összeszedi a bátorságát és benéz, már sokkal több kedvet érez a kipróbálásra. Belülről egy modern berendezésű, finom “keleti” beütéssel feldobott éttermet láthatunk.

A látogatók jó része indiai származású. Ez már biztató! Nem tudom, ők honnan szereznek tudomást a helyről, de több indiait is láttam célzottan ide érkezni, tehát nyilván megvan az információ-forrásuk.

Ezen megfigyelés pozitív sugallata legyőzte a külsőségek táplálta bizalmatlanságomat és egyre izgatottabban  néztem az este elé. A vacsorához két hosszú asztalsornál helyeztek el minket. Az asztalokra kikészítve a tányérok, poharak és az előételekhez szükséges szószok, úgymint: mangó, melyben gyümölcsdarabok és enyhén savanykás íz érezhető, a joghurtos menta és a chili szósz, gyömbér és paprika darabokkal sűrítve.

 

A hivatalos menüsor a következő volt:

Előételek

* Bhaijya, azaz a valódi mentaszósszal kínált, lencselisztbe forgatott sült hagymagombóc (“a vegetáriánusok kedvence”)* Ahadi, resni és hazari kebab (grillezett csirke-kebab variációk )

Főételek
* Dal Tadka (indiai krémes sárgalencse curry, aromás fűszerekkel)* Saag Paneer ( spenót & saját készítésű házisajt curry keveréke* Butter Chicken (vajas csirke curry, marinált csirkefalatok, az “örökzöld” klasszikus) * Pullao Rice (rizs pullao stílusban, “sáfránnyal és csipetnyi fűszerrel”)* Naan, azaz “könnyű, omlós kenyér”* Green salad (“vegyes saláta az évszaknak megfelelően”) * Chicken tikka masala
Édesség
* Mogyoróval & csokoládéöntettel készített kulfifagylalt

A menüben nem szerepelt, de azért elsőként futott be a csicseriborsó lisztből készített “tallér“. Felszínén  édeskömény és római-kömény magok adták a mintát.

A lencselisztbe forgatott sült hagymagombócok zöldség ágyon érkeztek. Inkább gombóc volt, mint hagyma, de nagyon jó ízű és a különböző szószok remekül kiegészítették.

A grillezett csirkéből háromféle is akadt, fehér, sárga és zöld :-). Ha jól vettük ki a pincérek ismertetőjéből, a fehér fokhagymás volt – ez annyira nem érződött, de chiliszósszal teljesen rendben volt -, a sárga gyömbéres, a zöld meg valamilyen zöldfűszeres, talán mentás. Az ízesítések nem jöttek át egyértelműen, de mindegyik a megszokott lágy, omlós állaggal rendelkezett. Mellé sült hagyma és zöldség köret gyanánt járt.

A főételek egy csoportban érkeztek. A sárgalencse curry kardamommal, zöld chilidarabokkal és édesköménnyel ízesített sárgaborsó-levesre emlékeztetett. Kissé híg volt, jól jött hozzá a pullao rizs, melynek érkezését már messziről elárulta finom, fűszeres illata. A spenót-házisajt curryt  egy krémes állagúpadlizsán curry helyettesítette. Remekül átjött rajta az édeskés padlizsán íz, kellemesen csípős chilipaprika utóízt hagyva maga után.

Sárgalencse curry

Padlizsán curry

A “Butter chicken” lágy íze remek előkészítés volt a “Chicken tikka masala” erőteljesebb karakteréhez. Színben is az előbbi egy kissé halványabb, narancsos színű, míg a tikka masala sötétpiros fantázia-színnel bírt (remek ételfestékeket lehet manapság kapni 🙂 ) De mindkettő fenségesen krémes, enyhe “pirított” háttér ízzel. Nálam a Top10 ételek között szerepelnek.

Naan és chicken tikka masala
Pullao rizs
Butter chicken
A mi asztalunkhoz a saláta, ki tudja miért, igen lassan érkezett meg, de még épp időben ahhoz, hogy segítsen enyhíteni a az égető érzést a szánkban.
Ezután egy hosszabb szünet következett, mire megérkezett a fagylalt. Miután megkóstoltam, rögtön rájöttem mi tartott ennyi ideig. Vélhetően messze volt az első éjszaka is nyitvatartó szupermarket. Ahol ráadásul csak a saját márkás,  “low budget” kategóriájú, kilós kiszerelésű fagylaltot lehetett kapni. Annyira gyenge volt a minősége (főleg ha a többi étellel hasonlítjuk össze), hogy nyilván ezért is nem is érdemelte meg a mogyorót a tetejére és csak minimális csokiöntet jutott neki.
Ezen sokat javított a második, meglepetés-desszert a Lucullus desszert-szekciójának interpretálásában. Finom krémes csokigolyó mangóval ás tandori-masalával. Szerencsére ebből repeta is jutott 🙂
Összességében a vacsora remekül sikerült, az ételek megfeleltek az elvárásainknak, egyedül a fagylalt rontott az összképen. Úgy gondolom ide is érdemes lesz visszanéznem egy újabb, nem szervezett tesztre 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..