Kínai tészta kurzus Wang mesternél (kínai húsos táska)

A Lucullus szervezésében újabb témát próbálhattunk ki ezen a kurzuson. Most megismerhettük, hogyan készül Wang mesternél a már sokszor kipróbált húsos táska. Láthattuk hogyan dolgozik egy igazi tészta szakács (26! év gyakorlattal).

Indulásnak Gábor tartott egy bevezetőt, melyben bemutatta a szakácsot, beszélt a kínai konyháról. Folytatásként a szakácsunk összegyúrta a tésztát (neki kb. 5 perc volt a 1,5 kg-nyi lisztből tésztát gyúrni), melyet ezután letett pihenni. A pihenő alatt elkészítettük a tölteléket. Készült húsos töltelék,

IMG_20130320_210342

és vegetáriánus is. Ez utóbbiban a húst tojásrántotta helyettesítette.

IMG_20130320_210327

Ekkorra a tészta már eleget pihent a továbbdolgozáshoz. Cso mester négy csíkra vágta a tésztát, majd az elsőt hosszú “kígyóvá” nyújtotta. Bal kezébe fogta a kígyó fejét és jobb keze hüvelyk és mutatóujja közötti résszel elkezdte szabályos, kb. 1 cm-es darabokra szabdalni. Mi szóhoz sem jutottunk. Bár egyszerűnek tűnt, a későbbi próbálkozásainkból kiderült, hogy bizony ehhez kell a gyakorlat. 🙂 Azért játszottunk vele egy darabig, mérsékelt sikereket elérve :-). A kapott darabokat  tenyérrel kilapítottuk, és ismét eltettük pihenni.

A kis pihenés után jött a következő mutatvány. Mesterünk a kis lapos tésztakorongból, nyújtófa segítségével kb. 5 másodperc alatt szabályos, kívülről enyhén felfelé kunkorodó korongokat készített. Mondanom sem kell, hogy ezzel is megpróbálkoztunk, de csak hasonló eredményt sikerült elérni (azaz nagyjából  kerek, de nem kunkorodó lapokat) és az is sokkal tovább tartott. 🙂

Amikor ez is megvolt, jött volna a töltés. Csakhogy Cso mester úgy ítélte meg, hogy ezekkel a szabálytalan korongokkal nehéz lenne a töltést gyakorolni, így kb. 15 perc alatt újragyártotta mindazt, amit mi az elmúlt bő 1,5 órában összehoztunk. Hiába, a gyakorlat! 🙂

Még ezután sem volt vége az újdonságoknak. Kiderült, hogy a töltés sem úgy működik, ahogy azt halandó ember elképzeli. Annak is megvan a trükkje, hogyan lehet szép, jól záródó táskákat létrehozni a két hüvelyk és egy mutató ujjunk segítségével.

IMG_20130320_210408

Ezután már semmi akadálya nem volt annak, hogy megfőzzük a tésztákat.

IMG_20130320_210507Közben pedig elkészült a csípős mártogatós szósz is hozzá.

IMG_20130320_210313

Mindenki nagy megelégedéssel fogyasztotta az elkészült ételt. Bár az ember nem gondolná, de csak egy étel elkészítése így is kitett 3 órát. Az esemény egy konyhalátogatással zárult.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..