A “hagyományos” lasagne nekem valahogy nem jön annyira be. Túl sok benne a paradicsompüré. Őszintén szólva a zöldséges formáció sem jutott volna korábban eszembe, de egyszer egy rendezvényen találkoztam egy hasonlóval. És persze nagyon bejött. Nem figyeltem meg a tartalmát, csak annyi maradt meg, hogy sajtos, krémes töltelékben volt sok zöldség. Nos, ez alapján próbáltam alkotni valamit a múlt héten. Tésztának nem igazi lasagne tésztát használtam, hanem lebbencs tésztát. Ez majdnem ugyanolyan jó, csak éppen nem lehet kiteríteni laposan a tepsibe, mert szárításnál nem figyeltek a sík megtartására. Sebaj, kicsit tördelve is remekül működik, ugyanis a krém összefogja a végén. 🙂 Mivel nem akartam egy óriási tepsivel csinálni (ki eszik meg annyit?), és azt sem akartam, hogy lapos legyen, így maradt a jénai tál. A kerek forma itt újabb kihívást jelent a tésztával való befedés esetén, de mivel úgyis tördeltem, sikerült áthidalni ezt a problémát is. És akkor lássuk a receptet.
Hozzávalók:
- lebbencstészta (amennyit felhasználunk – fél kilóból nekem megmaradt legalább 35 dkg)
- 1 l tej
- 4-5 kanál liszt
- paraj aprítva (vagy mirelit parajkrém) – ízlés szerint
- egy rúd krémsajt – ha füstölt az a jobb
- 1 répa karikázva
- 1 kisebb cukkini karikázva
- 1 kisebb padlizsán karikázva
- 2 gerezd fokhagyma
- bors
- só
- szerecsendió
- tejföl
- reszelt sajt
Elkészítés:
A tejből és lisztből elkészítjük a besamelt. Vigyázzunk, ne legyen túl lágy (ekkor kifolyik a tésztából), de túl kemény sem (ha túl kemény, nem lehet kenni). Mikor már majdnem kész, beletesszük a parajt és a fokhagymát, majd a legvégén a krémsajtot. Addig keverjük, főzzük míg a sajt felolvad és eloszlik a krémben. Reszelünk bele borsot és szerecsendiót is.
A tál alját kirakjuk tésztával. Erre jön vékony rétegben besamel, ráfektetjük a zöldség egy részét, sózzuk, borsozzuk, majd újabb adat besamel. Befedjük egy réteg tésztával, majd kezdjük elölről a besamellel. Addig csináljuk, míg elfogy a krém. Legfelülre tésztaborítás kerül. Megkenjük vastagon tejföllel, megszórjuk reszelt sajttal, lefedjük és 190 fokon 30 perc alatt készre sütjük. Ekkor levesszük a fedőt és megpirítjuk a tetején a sajtot.
Zöldséget mindenki kedve szerint tehet bele. Az is szabadon eldönthető, hogy milyen vastag legyen a zöldségréteg, de vigyázzunk, ha túl vastag és nem folyik be közé a besamel, szét fog esni a végeredmény!