Nagy melegszendvicskrém-teszt 1. rész – Pizzás

Az étel nagyon fontos, az ember életében, ezért nem mindegy, hogy mit eszünk. Fontosnak érzem, hogy jó minőségű, élvezhető ételeket együnk. Ezekkel nyilván nem férnek össze a konzerv vagy mirelit táplálék fogyasztása. Mégis az ember (idő, pénz, lehetőség híján) gyakran kerül olyan helyzetbe, hogy kénytelen feladni az elveit. 🙂 Bár mostanában nem olyan gyakori, de régebben többször próbáltam a különböző melegszendvics-krémeket. Akkoriban még nem volt ekkora a választék belőlük (se gyártó, se típus szerint).
Úgy gondoltam, érdemes lenne egy összehasonlító-tesztet végezni a különböző cégek termékeivel. Elsőként a pizzás típust választottam (igaz, ilyet korábban sosem ettem), mivel ebből volt a legnagyobb a választék.
7 féle terméket sikerült összeszednem. Ez nem 7 gyártót jelent, mivel volt olyan gyártó, mely többet is készített ezek közül, csak épp más márkával.

Márkanév Gyártó/Forgalmazó Származási ország
Twist Del Pierre CE. Kft. Lengyelország
Snack Szegedi Paprika Zrt. Magyarország
Globus Hamé Hungária Kft. Csehország
Házias Ízek Szegedi Paprika Zrt. Magyarország
Tesco Szegedi Paprika Zrt. Magyarország
? (FF) Fish and Food Kft. Magyarország
Hamé Hamé Hungária Kft. Csehország

 A Fish and Food termékének nincs márkaneve, a továbbiakban FF-nek fogom nevezni. Látható, hogy a 7 termék valójában 4 gyártó műve, különböző márkanéven.

Felső sor balról jobbra: Globus, FF, Hamé; a középső a Tesco; alsó sor balról jobbra: Twist, Snack, Házias Ízek

A teszt első lépése az “optikai” teszt. Második a “tapintásos”, a harmadik az “íz-teszt” nyersen, negyedik a kenhetőség. Mindegyik krémet margarinos kenyérre kentem. Egyik felére tetem házi kolbászt, a másik fele üresen maradt. Az egészet sajttal fedtem és megsütöttem. Az utolsó teszt a “sütve kóstolás” volt. NÉzzük az eredményeket:

Felső sor balról jobbra:Tesco, FF, Hamé; alsó sor balról jobbra: Twist, Snack, Globus, Házias Ízek
1. A “Twist” színe halovány, “vérszegény”. Összeálló, rugalmas állagú krém. Könnyen kenhető. Az íze enyhén “májkrémes”, némi paradicsom beütéssel. Pizzára nem emlékeztet.
Sütés után kicsit jobban kijön a paradicsomos íz.
2. A “Snack” kinézetre pirosas, darabos, ígéretes. Tapintásra szintén darabos, kenhető. Ízre inkább paprikás, érdekes hagymás mellékízzel. Pizzára ez sem emlékeztet.
Sütve előjön a sok zöldség íze (még mindig semmi köze a pizzához) és remek kiegészítője a házi kolbász.

3. A “Globus” szintén piros, világos “bizarr” kinézetű darabokkal. Állaga folyósabb, kenésnél lefolyik a kenyérről. Íze erősen paradicsomos, némi hús is érződik benne. Inkább töltött paprikára emlékeztet.

Feleségem szerint szendvicsként elkészítve jobb, mint nyersen. A kolbász mindenesetre sokat segít az “ehetőségén”.

4. A Házias Ízek kréme sötét piros, tapintásra keményen összeálló, kenyérre kenni kicsit nehézkes. Íze sűrű paradicsom, olaszos fűszer-ízzel (főleg kakukkfű). Már közelít a pizzához.

Sütve sokkal jobban kijön a “mediterrán ízhatás”.

5. A Tesco színe kicsit világosabb, mint “gyártmány-társáé” (Házias Ízek). állaga sűrű, összeálló, mégis kenhető. Ízre hasonlít a Házias Ízek-re, kevesebb paradicsommal, gyengébb minőséggel (Tesco Value? 🙂 ).

A sütés sem változtatott igazán rajta. A “gyártmány-társ” még mindig jobb.
Együtt a két “gyártmány-társ” – Házias Ízek és a Tesco
6. A Fish and Food terméke színre inkább barnás, sűrű, jól kenhető. Íze paradicsomos, egész jól adja a “pizza” hatást :-), de míg a többi kicsit édeskés, ez inkább sós.
Nyersen jobb.

7. Végül a Hamé lágy, folyós, sötétbordó kréme marad. Nagyon paradicsomos, édeskés, pizzára nem hasonlít, de a kenyérről remekül lefolyik.

A sütés sokat segít rajta,de utána is az édes paradicsom dominál.

További összehasonlításra ad okot a gyártók azonossága. A Szegedi Paprika Zrt. három terméket gyártott a fentiek közül. Ebből a Házias Ízek és a Tesco sok hasonlóságot mutat, igaz kiérződik a “Tesco Value” hatás, cáfolva azt az állítást, miszerint a tescos termékek ugyanabban a minőségben készülnek és csak azért olcsóbbak, mert nem kell megfizetni a márkanevet. Itt bizony a minőség is gyengébb. A Snack teljesen eltér a másik kettőtől. Tanulmányozva az összetevőket kiderül, hogy a legfőbb különbség, hogy a Snack teljesen húsmentes, ellenben többféle zöldséget tartalmaz (gomba, kukorica, zöldborsó, pritaminpaprika). Mindháromban közös azonban a “Boszorkány” ételízesítő.

A Hamé és a Globus esetében egyáltalán semmiféle hasonlóságot nem tudtam felfedezni, a származási hely és a forgalmazó azonosságán kívül.
Ha már felvetődött a hús kérdése, a 7 termék közül csak a Snack húsmentes. A többi többnyire marha és sertéshúst tartalmaz. Esetleg baromfit. A Tesco sertést nem tartalmaz.
Összességében elmondhatom, hogy a melegszendvicskrémek “pizzás” válfaja nálam nem ütötte meg az étkezésre érdemes mértéket. Ha mégis választanom kellene egy győztest, nekem a legjobban a “Snack” verzió ízlett. Ha már ilyet ennék, akkor biztos, hogy ezt választanám.
A kóstoló végére rengeteg krém maradt. Úgy gondoltuk, ha már pizzás krém, készítsünk belőle pizzakrémet. A “Twist” kivételével (ezt a lányom kívánta megenni – neki ez jött be a legjobban) összekevertük az összeset, tettünk bele pár gerezd fokhagymát és a kedvenc pizzatészta receptemből készített tésztára kenve, házi sonkával, házi kolbásszal és sajttal megrakva megsütöttük és megettük. Így már egész jó lett. 🙂
Következik a mexikói krémek tesztje!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..