Vacsora a belváros keleti ékszerdobozában – Al Amír étterem

Ismét egy Lucullus vacsora. Ezúttal az arab ízek világával ismerkedtünk. Ezen belül is Szíriával, mégpedig az “aleppói irányzattal”. A hely, az Al Amír étterema Petőfi Sándor utca és Régiposta utca sarkán, szemben egy palacsintázóval található. Ha az ember futólag bepillant, könnyen összetévesztheti egy “török étteremmel” vagy “gyrosossal”. Egy pult, kitéve a “szokásos” saláták, gyros nyárs, asztalok. Ha azonban alaposabban megnézzük, feltűnhet a berendezés és díszítés igényessége, ha az alagsorba is lemegyünk, különösen feltűnhet a lenti terem Szíria legfontosabb szimbólumait ábrázoló festése.

A kiszolgálás működik a megszokott önkiszolgálós módszerrel is, de más helyektől eltérően itt van étlap és a pincér rendelésre is kihozza az ételt. Az üzletvezető, Samír már nagyon régóta él Magyarországon. Az Al Amír étterem korábban a Király utcában működött, majd körülbelül 10 hónapja nyitottak ezen a helyen. A helyválasztás nem volt rossz. Az utca forgalmas és a Régiposta utca másik oldalán egy ékszerbolt található, melynek tartalma az esti világítással úgy tűnik, mintha a terasz falának díszítése lenne.

Szerencsére hamar érkeztem, így bemelegítésnél kaptam a vacsorára frissen sütött pisztáciás baklavából kóstolót. Az élmény feledhetetlen.  A még langyos rétestészta, ahogy szétomlik az ember szájában, hozzá a mézes pisztácia-darabkák!! Első osztályú!
A menü, az ilyen vacsorákon szokott módon előre meghirdetésre került:
  • Friss szír saláta; azaz vegyes zöldek, fűszerek
  • Hommosz, azaz csicseriborsó krém, szezámmag-krém, olíva olaj
  • Baba ghannuzs, azaz sült padlizsán vegyes zöldségek
  • Mtebbel , azaz sült padlizsánkrém, fokhagyma, joghurt, szezámmag szósz, kömény
  • Kibbé aleppoi módra, azaz darált borjúhús, dió, hagyma, búzadara
  • Kebab keskas – sistauk kóstoló (darált fűszeres bárányhús nyárson, fokhagymás fűszeres csirkemell)
  • Arab kenyér köretként
  • Szír baklawa

 Az elején Samír beszélt néhány szót az étterem történetéről, a szír étkezésről és persze  a várható fogásokról. Megtudhattuk, hogy Szíriában nincs sorrendje az ételeknek. Minden kikerül az asztalra és mindenki azt és olyan sorrendben eszik, ahogy szeretne. Az evőeszköz használata sem kötelező, a krémeket a feltálalt kenyérrel is el lehet fogyasztani. Ennek megfelelően a mi asztalunkat is telepakolták fantasztikusan kinéző, színes, illatos ételekkel és aztán hajrá…!

Az arab kenyér frissen került ki a sütőből (kemencéből). Gyakorlatilag a megszokott pita volt, de így frissen kicsit más az íze :-) Ezekkel remekül lehetett tunkolni a krémeket. A csicseriborsó krém halvény vajszínén fantasztikusan mutatott a zöld olívaolaj. Az íze nem túl intenzív, selymes, kiérződött belőle a csicseriborsó és a szezámmag is. Díszítésként formázott paradicsom-héj, répa és olajban sütött tészta került még rá.

padlizsánkrém kicsit sötétebb és “foltosabb” volt, de ízben ez sem maradt el a másiktól.

Előételként is felfoghatjuk Szíria nemzeti eledelét a Kibbé-t. Ez gyakorlatilag egy darált borjúból, hagymából, dióból és búzadarából készített krokett. Itt sem a fűszerekre helyezik a hangsúlyt, inkább az összetevők saját ízére. A krémekbe mártogatva még finomabb.

 

Szintén jellegzetes arab étel a baba ghannuzs. Ez sült padlizsánból készül, melyet kikaparnak a héjából, felaprítják és zöldségekkel keverik. Sok hagymával, paprikával és petrezselyemmel.

 A friss szír saláta óriási színes halomként tornyosult a tányéron. Csíkokra vágott paprika, uborka, saláta keveredik benne. Tetejét bordó fűszerben megforgatott hagymakarikák díszítették. Savanyításként citromlevet használnak.

A “főétel” a kebab keskas nyárson sütött darált bárányhús és pácolt csirkemell volt. Körítésként sült zöldségek (vigyázat a paprika csíp! :-) ) és pizzaszerű lepény  járt hozzá. A húsokon remekül érződik a faszénparázs, amin sütötték. Ez megadja az alapízt mindkettőnek. Talán pont emiatt a csirke kissé az indiai tandori csirkére emlékeztetett. Ez is petrezselyemmel volt megszórva. A csirkéhez kiegészítésnek kaptunk fokhagymakrémet, ami valóban jól passzolt hozzá (igaz, a többi húshoz sem volt rossz :-) ).

Ezután már csak a desszert volt hátra. Szerencsére kaptunk előtte egy kis pihenőt, hogy helyet készíthessünk neki. Itt is volt meglepetés, ugyanis abaklava mellé kaptunk mézbe mártott tésztagolyókat és hagyományosmentateát is.

Jellegzetes arab italként (a mentatea mellett) az airan nevű joghurtos italt érdemes kipróbálni. De ha sörre vágyunk kénytelenek vagyunk visszafogni magunkat. Vallási hagyományoknak megfelelően ugyanis alkoholt nem árusítanak. Ha valakinek megfelel az illúzió is, az igazi “kukacírásos” Holsten citromos alkoholmentes sört ihat. De frissen facsart gyümölcslé is kapható.

Arab Holsten és frissen facsart narancslé
Összefoglalva a hely egy igazi kuriózum. Nem gyorsétterem szinten működik. A szakácsok Szíriából származnak és amit készítenek az is nagyszerű. Az egyetlen, ami nekem kicsit fura volt, hogy a legtöbb zöldséges étel a citromlének köszönhetően enyhén  savanyú alapízzel rendelkezett. Az összhatást azért ez nem rombolja, ez úgy látszik szintén arabos hagyomány, hiszen már más hasonló helyeken is találkoztam ezzel. Az üzletvezető nagyon kedves, szívesen válaszolt kérdéseinkre. A végén egy kérdésre komplett tájékoztatást kaptunk a ramadan-ról. Megtudtuk mikor kezdőik, meddig tart, mire jó, mik a szabályok. Sok történetet hallottunk Samír gyermekkoráról is. Mindenképp érdemes ide betérni.

Hozzászólások

Vacsora a belváros keleti ékszerdobozában – Al Amír étterem — 3 hozzászólás

  1. Al-amir étterem kinézete szuper. A falafel náluk a legjobb. Viszont valaki mindig dugiban dohányzik, mert érezni a dohányfüstöt (2013 végén!). Ez viszont óriási probléma. Mindenki azt mondja, hogy a király utcában voltak pedig én még a Kossuth Lajos utcában ismertem meg ezt az éttermet egy pénzváltóval egy bejárata volt. Ott is az volt a bajom, hogy a bejáratnál dohányoztak. Ennek ellenére ott vettem falafelt pedig nem mennék be ilyen helyre még akkor sem ha jó a kaja. Tehát a falafel nagyon jó ha én oda mentem. Milyen hithű az az ember aki dohányzik? Azért nem mertem ezt megkérdezni, hogy nehogy lekaszaboljanak. Mindegy falafelt csak elvitelre fogok venni ha nem változik a helyzet.

    • Az Iszlám nem a dohányzást tiltja, hanem az alkoholt és a sertéshúst. De az alkohol felett török barátai szerint inkább behunyja a szemét ALLAH, mint a disznóhús felett. :)

  2. Ugye nem gondolja senki komolyan hogy bárányt ledarálnak egy fasírtszerűséghez! Valami öregebb kost esetleg. Ritka naív és/vagy tudatlan, aki ilyesmit elhisz.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>