Mindent bele hús és zöldségtál

Nagyon szeretem a diszkoszban, parázson sült ételeket. A zárt edényben remekül összeérnek az ízek. Valami hasonlóra vágytam, de kicsit könnyebb formában és tüzet sem volt lehetőségem rakni. Maradt az egyszerűbb, konyhában is megvalósítható forma: sütőben sütünk, és nem diszkoszt használunk, hanem kerámiaedényt. Van egy remek tálunk (kerek formájú, nagy tál – belül mázas, kívül sima cserép) még Csótár Rezső bácsitól, gondoltam azt használjuk. Az ilyen ételekben az a jó, hogy tulajdonképpen bármit beletehetünk, nincs megszabott összetétel. Ki mit szeret, azt használja. Nálam ez most a következőképpen nézett ki:

Hozzávalók (5 fő/2 nap):

  • 5 db csirke felső comb
  • 1 csirkemell kicsontozva
  • 4 db cm-es szelet mangalica zsírszalonna csíkokra vágva
  • egy darab füstöltcomb
  • 3 fej hagyma karikára vágva
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 1 szál újhagyma darabolva
  • 1 padlizsán karikázva
  • 1 cukkini karikázva
  • 1 répa darabolva
  • 8 fej csiperkegomba darabolva
  • 1,5 dl száraz fehérbor
  • 1,5 dl víz
  • kakukkfű
  • bazsalikom
  • borókabogyó
  • só, bors

Elkészítés:

Rétegezve pakoljuk bele a hozzávalókat. Alulra kerül a szalonna fele, rá a hagymák és a sonka fele. Ezután következnek a húsok, majd a zöldségek. Minden réteget megszórunk sóval, borssal, ráteszünk egy kevés kakukkfüvet, bazsalikomot.. Legfelülre ismét szalonna és sonka kerül. Itt szórjuk bele a borókabogyót is. Az egészet leöntjük a bor és víz keverékével. 190 fokos sütőben 1,5-2 órát sütjük (míg a hús megpuhul). Párolt rizzsel tálaljuk.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..