Nagyon szeretem a diszkoszban, parázson sült ételeket. A zárt edényben remekül összeérnek az ízek. Valami hasonlóra vágytam, de kicsit könnyebb formában és tüzet sem volt lehetőségem rakni. Maradt az egyszerűbb, konyhában is megvalósítható forma: sütőben sütünk, és nem diszkoszt használunk, hanem kerámiaedényt. Van egy remek tálunk (kerek formájú, nagy tál – belül mázas, kívül sima cserép) még Csótár Rezső bácsitól, gondoltam azt használjuk. Az ilyen ételekben az a jó, hogy tulajdonképpen bármit beletehetünk, nincs megszabott összetétel. Ki mit szeret, azt használja. Nálam ez most a következőképpen nézett ki:
Hozzávalók (5 fő/2 nap):
- 5 db csirke felső comb
- 1 csirkemell kicsontozva
- 4 db cm-es szelet mangalica zsírszalonna csíkokra vágva
- egy darab füstöltcomb
- 3 fej hagyma karikára vágva
- 6 gerezd fokhagyma
- 1 szál újhagyma darabolva
- 1 padlizsán karikázva
- 1 cukkini karikázva
- 1 répa darabolva
- 8 fej csiperkegomba darabolva
- 1,5 dl száraz fehérbor
- 1,5 dl víz
- kakukkfű
- bazsalikom
- borókabogyó
- só, bors
Elkészítés:
Rétegezve pakoljuk bele a hozzávalókat. Alulra kerül a szalonna fele, rá a hagymák és a sonka fele. Ezután következnek a húsok, majd a zöldségek. Minden réteget megszórunk sóval, borssal, ráteszünk egy kevés kakukkfüvet, bazsalikomot.. Legfelülre ismét szalonna és sonka kerül. Itt szórjuk bele a borókabogyót is. Az egészet leöntjük a bor és víz keverékével. 190 fokos sütőben 1,5-2 órát sütjük (míg a hús megpuhul). Párolt rizzsel tálaljuk.