A gazpacho egy tipikus spanyol étel. Klasszikus összetevői a kenyér, olaj, ecet és a só. Ehhez lehet keverni különböző zöldségeket, fűszereket, sőt gyümölcsöket is. Én Sergio mestertől tanultam az általam használt receptet. Nagy melegben nagyon kellemes, frissítő, enyhén savanykás ízű, sűrű leves.
Hozzávalók:
- 4-5 paradicsom héj nélkül
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 30 dkg uborka
- 1 dl olivaolaj
- 1/2 dl vörösborecet (a fehér is jó)
- 20 dkg fehérkenyér-bél
- só (ha lehet tengeri)
Az elkészítés nagyon egyszerű. A paradicsomot, uborkát kisebb darabokra vágjuk és minden egyéb összetevővel együtt betesszük egy turmixgépbe, majd az egészet összeturmixoljuk. Igazából én két lépésben szoktam készíteni. Elsőként mindent, a kenyér nélkül, majd második lépésben teszem bele a kenyeret. A végén beállítom a só mennyiségét ízlés szerint.
Kínálni lehet pirított kenyérkockával, apróra vágott hagymával és uborkával.