Mapo Tofu

A Mapo Tofu egy kedvelt szecsuáni étel, minden kínai tud ilyet főzni ( 🙂 ) és ennek megfelelően nem találni két egyforma receptet hozzá. Amiben megegyezik szinte az összes az nagyjából az, hogy tofu van benne, kockákra vágva, valamint fokhagyma és hogy a chilipaprikának köszönhetően ez egy csípős étel. A többi már változó. A legtöbb receptben szerepel még darált hús (többnyire sertés). A legegyszerűbbek nagyjából úgy szólnak, hogy a húst olajon sütöm míg kifehéredik, beleteszem a fokhagymát, rá a tofut, a mapo tofu fűszerkeveréket és vizet. Persze így elég könnyű. De ha nincs ilyen keverékünk, akkor már nehezebb a dolog. 🙂
Végignéztem sok videót a készítésről, kipróbáltam sok receptet és végül a következő összeállítás (vegyítve a sok ötletet) adta vissza legjobban azt, amire én emlékszem az éttermi tapasztalataimból:

Összetevők:

  • 40 dkg darált hús (csirke, disznó)
  • 30 dkg natúr tofu (1×1-es kockákra vágva)
  • 1 ek. szezám olaj
  • 1 ek chili-fokhagyma szósz
  • 1 ek édes chili szósz
  • 1 ek. vörös miso
  • 1 ek. apróra csíkokra vágott gyömbér
  • 1/2 ek. szója szósz
  • olaj, só, cukor

Elkészítés:
Olajon, folyamatosan keverve süssük a húst addig, míg kifehéredik és morzsalékos lesz (azaz nem áll egybe). Beletesszük a gyömbért, szezám olajat és a szójaszószt. Sütjük még 1 percig majd mehet bele a miso paszta. Mikor ez már teljesen elkeveredett, következik a kétféle chili szósz. Egyenletesen elkeverjük, felöntjük vízzel (kb. 1 liter) és beletesszük a tofut is. Elforraljuk a víz java részét, beállítjuk az ízeket (só, cukor ízlés/igény szerint) és a végén ha akarjuk, besűrítjük étkezési kukorica (vagy bármilyen más) keményítővel. Főtt rizzsel tálaljuk.

Tippek, tanácsok:

  • Ha rögtön esszük,. akkor érdemes lehet sűrűbbre főzni, hogy ne legyen túl híg a rizsre. Ha tárolni fogjuk másnapig, hagyjunk több levet, mert a tofu felszívja. A sűrítés jót tesz a kinézetének és egyszerűbbé teszi az evést, hiszen ha víz állagú a lé, nem marad rajta a rizsen, nehéz pálcikával/villával felszedni.
  • A miso paszta helyettesíthető bármilyen bab-pasztával. Létezik bab-fokhagyma paszta is én főképp azért használok miso-t, mert az volt itthon és a lényege ugyanaz (szójabab-paszta, szója-szósz) 🙂
  • A chili szószok sem csak ebben a formában használhatók (nálam ezek vannak általában itthon – Ázsia boltban mindig kaphatóak), lényeg hogy legyen benne fokhagyma (ha nem szószban tesszük bele akkor a gyömbérrel együtt kerüljön rá) és chili olaj, vagy chili-paprika.
  • A szezám olaj igen fontos összetevő, ez ad neki egy kis pikáns ízt.
  • Díszítésnek, színesítésnek használjunk újhagyma-zöldet.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..