Slambuc vagy valami hasonló :-)

Pünkösdi családi napon felkértek minket, hogy süssünk valamit bográcsban. Mivel úgy sejtettük, hogy gulyásból és paprikás krumpliból lesz elég, valami ritkább ételre gondoltunk. Így került a slambuc a képbe. Kerestünk recepteket hozzá és persze találkoztunk sok változattal. Azt is megtudtuk, hogy az is vita tárgya, mi is a slambuc és az öreg-lebbencs közötti különbség. De igazából minket ez nem érdekelt annyira. Mi maradtunk a slambuc elnevezésnél, elvégre mennyivel jobban hangzik. 🙂

Hozzávalók:

  • 2 kg krumpli
  • 60 dkg lebbencstészta
  • 2 fej hagyma
  • füstölt szalonna
  • kolbász
  • paprika
  • paradicsom
  • pirospaprika

Elkészítés:

Az apróra vágott szalonnát elkezdjük kiolvasztani, majd beleszórjuk a hagymát, majd a tördelt tésztát és megpirítjuk. Akkor jó, ha kicsit megpirul a tészta egy része.

Ezután jön bele a pirospaprika, majd a burgonya. Összekeverjük, hogy a paprika feloldódjon.

Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Beleszórjuk a kolbászt, a felaprított paradicsomot és paprikát is. Megsózzuk.

Ezután lassú tűzön, néha megkeverve addig főzzük, míg a vizet teljesen felszívja a tészta és a krumpli, és mindegyik puhára fő.

Ezután jön az izgalmasabb játék. Sütni kell addig, míg az alja megpirul. Ezután (már nem kanállal) a bográcsot rázva kell forgatni az egészet. Állítólag ez akkor lesz jó, ha az egészet körbefogattuk, kívül egy pirított kérget kapunk és az egészet akár egy tömbben lehet kivenni. Ehhez a hagyományos típusú (“V” alakú?) bogrács szükséges. A mienk sajnos nem ilyen volt, nem is sikerült ez a befejezés, de az eredmény így is nagyon finom lett. Az aljáról pedig felkaparhattuk a sültebb részt az íz kedvéért 🙂

A mennyiségekről még annyit, hogy csak a tészta-krumpli-hagyma arányt tartom  fontosnak. A szalonnát, kolbászt, paprikát, paradicsomot ki-ki a saját ízlése és igénye szerint teheti bele. A szalonnán kívül a többi akár ki is maradhat. Na jó, a szalonna is, és készülhet egészséges tésztából is, de lássuk be, ez azért nem Norbi Update kaja 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..