Téli ízek nyáron

Az ötlet abból indult ki, hogy az elkészített túróból kéne valamit csinálni. De mi legyen? Legyen túrós-táska. Télen a disznóvágásnál mindig sok háj marad, melyből rendszerint hájas tésztát készítünk. Idén is így volt. Mivel a háj körülbelül 1,5 kg volt, meglehetősen sok tészta készült belőle 🙂 Ennek egy részét megettük akkor, másik részét eltettük a mélyhűtőbe. Ez most nagyon jól jött.  Végül nem csak a túrót használtam fel a tésztához, hanem a készült egyéb étel, sós és édes is.
A túróshoz a túrót összekevertem vaníliás cukorral, tejföllel, kristálycukorral. Belereszeltem egy narancs héját  és egy kis narancslé is került bele. (nem volt itthon citrom :-)) A tésztát kinyújtottam, négyszögletesre vágtam, beletettem egy adag túrót és összehajtva a széleit körben lenyomkodtam.
Készült még hagyományos lekváros hájas tészta is, házi szilvalekvárral. A tetejüket megkentem tojással, és 200 fokos sütőben megsütöttem.
A sok édes mellé szükségesnek éreztem valamilyen sós tésztát is. Volt itthon virsli, bacon, házi, füstölt mangalica sonka és sajt.
A kinyújtott és négyszögletesre vágott tészta közepébe bekerült a virsli, hosszában megkenten bőven mustárral, félbehajtottam és a hosszanti végét végignyomkodtam. A virsli tetején pedig bevagdostam a tésztát.
Hasonló módon jártam el a másik változattal. Itt középre került egy sajtszelet, rá bacon, majd sonkaszelet. A félbehajtás, bevagdosás ugyanúgy megtörtént.
Végül álljon itt egy hájas tészta recept.
  • 70 dkg liszt
  • 40 dkg tisztított, darált háj
  • 2 ek. tejföl
  • 1 tojás
  • 2 dl enyhén ecetes víz (amennyit felvesz, ne tegyük bele rögtön mindet)

Elkészítés:

A tészta összetevőit összegyúrjuk, majd kinyújtjuk. Megkenjük a háj harmadával és összehajtogatjuk.  Én előbb félbe szoktam hajtani, majd ismét félbe és harmadszor is félbe. Pihentetjük egy fél órát. Újra kinyújtjuk, megkenjük, hajtogatjuk. És harmadszor is. Mikor kész, lehet nyújtani és tölteni.
Egyes receptek szerint a hájat össze kell keverni egy kevés liszttel, de én nem szoktam. Sőt, sokszor a háj-liszt arányt sem tartom, több hájat teszek bele. Igaz, ilyenkor a végére már igencsak tapad a tészta az asztalra 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..