Timi féle krumplis lepény

Timi rendszeresen “kínozza” éhes ismerőseit 🙂 a facebook-ra feltett, ínycsiklandozóan kinéző sütemények képeivel. Szerencsére nem titkolózó típus, így kérésre szívesen megosztja a receptet is. A legutóbbi alkalommal megkapott receptekből az egyiket már sikeresen elkészítettem.

Azt nem tudom, hogy Timi szerint ezt a krumplis lepényt önálló ételként vagy köretként kell-e fogyasztani, de számomra inkább a köret funkció vált be. Persze önállóan is finom, de nekem hiányzott mellé egy másik, “mélyebb” íz, ezért aztán készítettem mellé egy jó kis hal-curry-t. Persze egy vörösboros marhapörkölt is nagyon jól passzol hozzá 🙂 A recept Timi által leírt formában olvasható:

IMG_20130128_222332

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 3 dl tej
  • 3 tojás
  • 1 dl olaj (plusz a tepsi kenéséhez)
  • 5-6 szem krumpli
  • néhány ek tejföl

Elkészítés:

A lisztből, tojásból, tejből, az 1 dl olajból és kb 1 tk sóból sűrű palacsintatésztát keverünk (esetleg 1-2 ek tejföl is mehet bele, nem árt neki  ). A krumplikat meghámozzuk, karikára vágjuk. Egy tepsit kikenünk olajjal, egy rétegben szépen elrendezzük a krumplikarikákat, majd lesózzuk. (Ha sótlan a krumpli, úgy nem finom, néha a krumpli alá is szórok sót – persze csak mértékkel.) Ráöntjük a masszát, a tetejére tejfölfoltokat löttyintünk egy kanállal. (Nem kell sajnálni a tejfölt, nagyon finom tud lenni tőle :)) Ha a tejföl túl sűrű, kevés tejjel segítsünk rajta. Előmelegített sütőben 20-30 perc alatt készre sütjük. (Késsel ledöfve lehet érezni, hogy a krumpli átsült-e már.) Akkor jó, ha a krumpli kicsit lepirul, és a teteje is kapott egy kis színt.

Saját tapasztalatomból még annyit tennék hozzá, hogy a fenti mennyiségeket célszerű a tepsi méretéhez is hozzászabni 🙂 Én egy nagyobb tepsit használtam, kb. 1,66-os szorzóval.

IMG_20130131_211254


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..