Timi rendszeresen “kínozza” éhes ismerőseit 🙂 a facebook-ra feltett, ínycsiklandozóan kinéző sütemények képeivel. Szerencsére nem titkolózó típus, így kérésre szívesen megosztja a receptet is. A legutóbbi alkalommal megkapott receptekből az egyiket már sikeresen elkészítettem.
Azt nem tudom, hogy Timi szerint ezt a krumplis lepényt önálló ételként vagy köretként kell-e fogyasztani, de számomra inkább a köret funkció vált be. Persze önállóan is finom, de nekem hiányzott mellé egy másik, “mélyebb” íz, ezért aztán készítettem mellé egy jó kis hal-curry-t. Persze egy vörösboros marhapörkölt is nagyon jól passzol hozzá 🙂 A recept Timi által leírt formában olvasható:
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 3 dl tej
- 3 tojás
- 1 dl olaj (plusz a tepsi kenéséhez)
- 5-6 szem krumpli
- néhány ek tejföl
- só
Elkészítés:
A lisztből, tojásból, tejből, az 1 dl olajból és kb 1 tk sóból sűrű palacsintatésztát keverünk (esetleg 1-2 ek tejföl is mehet bele, nem árt neki ). A krumplikat meghámozzuk, karikára vágjuk. Egy tepsit kikenünk olajjal, egy rétegben szépen elrendezzük a krumplikarikákat, majd lesózzuk. (Ha sótlan a krumpli, úgy nem finom, néha a krumpli alá is szórok sót – persze csak mértékkel.) Ráöntjük a masszát, a tetejére tejfölfoltokat löttyintünk egy kanállal. (Nem kell sajnálni a tejfölt, nagyon finom tud lenni tőle :)) Ha a tejföl túl sűrű, kevés tejjel segítsünk rajta. Előmelegített sütőben 20-30 perc alatt készre sütjük. (Késsel ledöfve lehet érezni, hogy a krumpli átsült-e már.) Akkor jó, ha a krumpli kicsit lepirul, és a teteje is kapott egy kis színt.
Saját tapasztalatomból még annyit tennék hozzá, hogy a fenti mennyiségeket célszerű a tepsi méretéhez is hozzászabni 🙂 Én egy nagyobb tepsit használtam, kb. 1,66-os szorzóval.