A vietnámi éttermekben az egyik kedvenc ételem a tavaszi tekercs. Chiliszósszal esetleg fokhagymás-chilis szósszal. Már régen jártam ilyen étteremben, s már nagyon hiányzott az íze. A múlt héten feleségem azzal lepett meg, hogy vacsorára vietnámi tavaszi tekercset készített nekem egy, a metro újságban megjelent recept alapján.
Lássuk, hogyan is készült:
Hozzávalók a tekercshez:
- 350 g darált sertéshús (jó a csirke is)
- 3 tojás
- 150 g vöröshagyma
- rizspapírlap
- 20 g szárított shiitake gomba
- 20 g fafül gomba
- 150 g üvegtészta
A szószhoz kell:
- fokhagyma
- felaprított chilipaprika
- halszósz
- rizsecet
- cukor
- őrölt bors
- zöld papaja (vagy karalábé)
- sárgarépa
Elkészítés:
A tésztát hideg vízbe áztatjuk tíz percre. Leöblítjük, leszűrjük és kis (2-3 cm) darabokra vágjuk. A gombákat is beáztatjuk 15 percre szoba-hőmérsékletű vízbe. A hagymát és a gombákat apró darabokra vágjuk. A hús és a felaprított hozzávalókat összekeverjük a tojásokkal, sózzuk, borsozzuk, halszósszal ízesítjük. A rizspapírlap aljára (típustól függően lehet, hogy forró vízbe kell áztatni) egy adag tölteléket teszünk. Egyet hajtunk rajta, két oldalát középre hajtjuk, majd az egészet szorosan feltekerjük. Forró olajban, nem túl nagy lángon, aranysárgára sütjük.
A szószhoz a zöld papaját és a sárgarépát lereszeljük. Sóval és cukorral megszórjuk, 15 percig állni hagyjuk. Leöblítjük és enyhén kicsavarjuk. A halszószt elkeverjük egy kis vízzel, ecettel és cukorral. Hozzáadjuk a felaprított fokhagymát, chilit és megborsozzuk. A végén jön még hozzá a papaja és a répa.
A tekercseket forrón a szósszal tálaljuk.