Jamaicai ízvarázs

Ismét egy Lucullus vacsora, és ismét egy újdonság. Ezúttal Jamaicára kalauzolt el minket a Savannah étterem csapata. A helyet ismertem már a Zanzibári vacsoráról, a vendéglátókat pedig még korábbról, a nigériai vacsoráról is. A hangulatos étterem a Nyár utcáról nyílik. A felső kisebb területet foglaltuk el, és amíg mindenki megérkezett nézegethettük az afrikai stílusú berendezést és kóstolgathattuk az egzotikus italokat. Aki alkoholt fogyasztana, választhat a dél-afrikai borok vagy esetleg a Rejtő regényekből is ismert pálmabor közül.

 

Pálmafa kis banánokkal – kár hogy műanyag 🙂
Ha valaki alkoholmenteset szeretne javasolni tudom a különböző egzotikus gyümölcslevek kombinációit. Az én kedvencem a kókusz-ananász keverék. 🙂
Krokodil (gyík?) a falon

A menü:

  • Jamaica-i kóstoló: Jerk csirkeszárny, jerk rák, sült cukkini és sült plantain ananászos és narancsos mártogatóval
  • Rumos sütőtök leves a Nagy Antillákról
  • Jerk csirke
  • John Candy marhasültje bors-szószban
  • Kingston town Hal-curry
  • Mary ‘ o Anna Rasta-Pasta
  • Jamaica-i káposztasaláta
  • Jamaica-i jerk krumplisaláta
  • Babos rizs
  • Fűszeres burgonyagerezdek
  • Kókuszpuding ananásszal

 

Két álarc között egy kép

 

Kép álarc nélkül
A szokásos bevezető után meghallgattuk az étterem vezetőjét, aki részletezte mi várható a vacsorán, ezzel előre felkeltve az amúgy sem kicsi étvágyunkat. Izgatottam vártuk az első fogát.

Az előételben mindjárt megismerhettük a beharangozott jerk-fűszer ízét. Ez egy különleges jamaicai pác, jellegzetes helyi fűszerekből készítve. A csirkeszárny és a rák enyhén füstös, nagyon kellemes és érdekes ízt árasztott. A rák, gondolom a grillezésnek köszönhetően egy kicsit kemény volt, a csirke viszont puha és omlós. Az ananászos mártogatós jó volt, de még jobban ízlett a narancsos. Sejtelmes, citrus-íz érződött benne. Nagyon jól passzolt a sült főzőbanánhoz, amely kicsit száraz így sütve. A cukkini puha volt, az íze kicsit “lecsós”, ravasz módon késleltetett csípéssel. Az édesburgonya puha volt és remek színnel bírt. 🙂

 

Ezután érkezett a rumos sütőtök leves. Vizespohárban, gyönyörű sárga színben. Ízre édeskés, néha kissé karfiolra emlékeztetett. Benne kókusz-reszelék és kókusztej. Az rum íze külön nem érződött. Meglepetésre ez is csípett 🙂 Fantasztikus volt, bármikor simán enne belőle az ember.

 

 

A főételek, köretek saláták egyszerre kerültek az asztalra. A rasta-pasta egy tésztaféle, brokkolival és gombával. Itt természetesen a brokkoli íz dominál. A krumpli egy jó, fűszeres sült krumpli, itt-ott kellően megpirulva. A rizs enyhén fűszeres, erősen sótlan, a bab íze is átjön.

 

 

A marha gyakorlatilag egy sűrű édeskés marhapörkölt, csípősen, fahéjasan. A nyársakon halak sültek, puhán, kevés fűszerrel. Szinte szétomlott az ember szájában. A csirke puha, csontmentes (pedig nem hiszem, hogy mell volt 🙂 ) és nagyon szaftos. Még a belsejében is érezni a fűszerek ízét.

 

 

A salátákból a krumplisaláta majonézes (vagy hasonló). Benne talán zellerszár, de enyhén savanykás, ami kifejezetten jót tesz neki. A káposztasaláta kicsit édeskés, és hasonlít az itthon megszokottakra.

 

A végére maradt a dupla desszert. Az egyik a kókuszpuding ananásszal. Ízre tulajdonképpen kókuszos vaníliakrémnek hat, melyhez remekül passzol az ananász, de mint kiderült, vanília az nem volt benne 🙂 Persze ez nem vette el a kedvünket, lelkesen kanalazgattuk és élveztük a krémességét 🙂

 

 

A meglepetés desszertet Szántó Tibor, csokoládékészítő mesternek köszönhettük. Megkóstolhattuk az összetört jamaicai kakaóbabból készült masszát (hengerelve, kockázva a kis zacskóban). Sőt megízlelhettük magát az eredeti jamaicai kakaóbabot is. Érdekes, füstös íze van. Utána kóstoltuk az ebből tejszín és rum segítségével készült desszertgolyót. Egyszerűen fantasztikus, ahogy a füstös-kesernyés kakaó ízt, ami a első pasztából átjött, milyen remekül megszelídíti a tejszín és a rum. Az alapíz megmarad, de máris sokkal krémesebb, lágyabb lesz. Akármennyit meg tudtunk volna enni belőle. 🙂

 

Reklám, jamaicai kakóbab, csokigolyó

 

Kakaóbabból préselt lemez, kakaóbab, csokigolyó

 

Összefoglalva a vacsora nagyszerű volt. Sok érdekes, új ízt is találtunk benne. Az éttermet már ismertük, a kiszolgálás most is remek volt, a helyszín kellemes és nyugodt. Érdemes ide ellátogatni, rendszeresen szerveznek gasztro-eseményeket is. Az étlapon pedig Afrika szinte minden országának ételeiből válogathatunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..