A hévízi termelői piacon találkoztunk először csülkös pogácsával és nagyon ízlett nekünk. Pár hete, borozásra készülve felvetődött bennem, hogy milyen remek kiegészítő lenne a bor mellé az általam füstölt csülökből készült pogácsa. Keresgéltem a neten és találtam több receptet is, de egyik sem emlékeztetett a “mintára”. Végül a szalonnás pogácsa recepteket találtam a leginkább hasonlónak. Persze egy kicsit ezen is módosítottam. Margarin helyett jobbnak láttam a télen vágott mangalica füstölt zsírszalonnáját felhasználni. Az eredmény fantasztikus lett.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 30 dkg füstölt csülök
- 10 dkg füstölt mangalica zsírszalonna
- 20 dkg burgonya
- 2,5 dl tej
- 3 dkg élesztő
- 1/2 kávéskanál cukor
- 2-2,5 kávéskanál só
- 1 tojás a lekenéshez
Elkészítés:
A csülköt megfőzzük, hagyjuk kihűlni, kicsontozzuk majd a szalonnával vegyítve ledaráljuk. A bőrét ízlés szerint bele lehet darálni, de én kihagytam. A burgonyát megfőzzük és még melegen összedolgozzuk a liszttel és a sóval. Az élesztőt 1 dl langyos tejben a cukorral felfuttatjuk. Adjuk hozzá a lisztes burgonyához a maradék tejjel és gyúrjuk jól össze. A tésztát nyújtsuk ki, majd kenjük rá a csülkös szalonna 1/3-át. Hajtogassuk össze és hagyjuk pihenni 10 percig. A folyamatot még 2 -szer ismételjük meg (mintha hájas tésztát készítenénk). A végén kinyújtjuk és kiszaggatjuk. Kikent tepsibe tesszük, lekenjük tojással és közepes hőfokon (kb. 130 fok) készre sütjük.