Pár hete úgy alakult a programom, hogy Pesten, a Ferenciek tere közelében ért az ebédidő. Elgondolkodtam, hol is ebédeljek? Az egyik lehetőség az Al Amír étterem volt, amiről ugyebár már tudtam, hogy érdemes ide betérni, a másik pedig a Vega sarok, a Veres Pálné és a Papnövelde utca sarkán. Ezt a helyet még nem ismertem, de már régóta kíváncsi voltam rá, így ez el is döntötte a kérdést.
Korábban valahogy mindig úgy alakult, hogy ezt az éttermet csak zárás után láttam. Annyit leszűrtem róla, hogy vegetáriánus ételeket árusítanak, főleg indiai stílusban. Mivel az indiai konyhát nagyon kedvelem, még azt is el tudom nézni, hogy húst nem árusítanak 🙂
A tapasztalat alapján a hely a la carte menza jelleggel működik. A pulton kirakva látható többféle leves, bundázott zöldségek, zöldségfasírt, köretek, szószos ételek és desszertek. Sajnos az összkép nem teljesen szimpatikus. Van ami kissé túlsült, mások már erősen kiszáradtak a várakozásban. Azért sikerült választanom.
Levesként indiai sárgaborsó levest választottam. Nagy tálban kaptam, sárga volt, passzírozott borsódarabok úsztak benne. Ízében a római kömény érezhető az enyhe borsó íz mellett. Nem egy nagy szám, de azért nem rossz.
Főételként egy spenótos-répás-padlizsános ételt választottam, amit ugyan rizs mellé ajánlottak, de én inkább köretként ettem (elvégre elég sűrű, egyáltalán nem szaftos valami volt), hozzá pedig zöldségfasírtot és alu patrát (fűszeres krumplitekercs) ettem. A köreten édeskömény érződött, és volt valami olyan íze, mintha mézeskalács-fűszer lenne benne. Valahol a tudatom mélyén emlékeztetett indiai ízre, de nem volt elég intenzív.
A krumplitekercsben a krumpli között láttam sárgás vonalakat, talán ez lehetett a gyömbér rész.
A zöldségfasírtnak hagyományos fasírt íze volt. Talán még ez volt a legjobb.
Italként szerencsére lehetett lassit kapni. Az enyhén édeskés, sárgás színű joghurt-ital nagyon bejött.
Sajnos az összes étel íze “egyszintű” volt. Ennek ellensúlyozására nekem nagyon hiányzott egy jó kis tandoori csirke. Persze tudom, hogy ez itt lehetetlen, de sajnos enélkül nem igazán sikerült jót ennem.
A desszertként vásárolt sütiben alul-felül tészta volt, köztük vastag vanília-hab. Tetején cukorral/mézzel pirított mandula volt. Ez a tető volt a legjobb az egészben. A többi nekem túl édes.
Összességében a hely inkább egy indiai gyorsbüfének hat, enyhén kiszáradt, előre legyártott sültekkel, halvány ízű levesekkel, mártásokkal. A kiszolgálók kedvesek, az árak közepesek. Ha az ember mindenáron vega ételt szeretne, talán érdemes kipróbálni, bár én nem fogok túl gyakran ide járni.