Gyros házilag

Már többször próbáltam otthon gyrost készíteni, váltakozó sikerrel. Rengeteg kész fűszerkeveréket lehet kapni, többet kipróbáltam. Az ízük még csak elment, de az elkészítési módszer nem egyszerű, hiszen otthon kevés embert tart megfelelő gyros-készítő eszközt. Böngésztem a neten, találtam is különböző tippeket mind fűszerezésre, mind elkészítésre. És végre megtaláltam a legjobbat 🙂

Hozzávalók:

  • 5-6 csirkecomb (bőröstül) kicsontozva
  • 2 ek garam masala
  • 0,5 ek római kömény
  • 0,5 ek kurkuma
  • 0,5 kk fahéj
  • 1 fej hagyma csíkokra vágva
  • 2-3 gerezd fokhagyma aprítva
  • olaj

 

Elkészítés:

A garam masalát, kurkumát, római köményt, sót elkeverjük az olajban, az egésszel bepácoljuk a húst és egy éjszakára hűtőbe tesszük. Sütés előtt belekeverjük a hagymát és a fokhagymát, majd egy tepsibe tesszük az egészet. Fóliával lefedjük és 20-25 perc alatt (vagy amíg megsül) megsütjük. Kiveszünk egy adag húst, vékony csíkokra vágjuk és egy serpenyőben kevés olajon megpirítjuk. Elkészítjük a pitát/tortillat (ki mit szeretne) betöltjük a húst, zöldséget és a szószokat és elfogyasztjuk. 🙂 Nekem úgy jön be igazán, ha a káposztát is megpirítjuk és úgy kerül a hús mellé. Ha tortillába csomagoljuk, töltés után lehet még sütni prés alatt (ld. itt).

Úgy tűnik, ez a módszer adja vissza legjobban a “normál” gázos grillen készített hús ízét. A tepsiben megsütve még puha marad a hús és az íze is inkább indiai, de a serpenyőben való pirítás után ez teljesen átalakul.

IMG_20130113_205822

 


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..