Már régóta terveztem, hogy házilag is készítek kenőmájast, de eddig még nem sikerült eljutnom a megvalósításig. A múlt héten disznóvágás után úgy gondoltam, hogy kéne valamit kezdeni a májjal. Elkezdtem a neten keresgélni kenőmájas receptek után. Találtam is elég sokat, és persze viszonylag kevés egyforma volt. Így aztán nem is maradtam egy konkrét összetételnél, hanem ami összetevő megmaradt a fejemben azt összekombináltam és így összehoztam egy viszonylag egyszerűen elkészíthető, de kellően finom májast.
Hozzávalók:
- egy nagy sertésmáj kockázva
- 1 nagy fej hagyma aprítva
- 1,5 alma kockázva
- só
- bors
- majoranna
- vaj
- zsír
Elkészítés:
3 nagy kanál zsíron üvegesre pároljuk a hagymát. Utána beletesszük a májat és csaknem készre sütjük. Ekkor kerül bele az alma. Az egészet jól összesütjük. Beletesszük a sót, borsot, majorannát. Levesszük a tűzről. Darabokban belekeverünk 10 dkg vajat. Ezután botmixerrel krémesítjük. A végén még igazítunk a fűszerezésen majd hideg helyre tesszük, hogy megdermedjen.
Az almától kicsit édeskés lesz, a vaj krémesíti, de jól érződik a sertésmáj karakteres íze is. Ha lágyabb ízeket szeretünk, próbáljuk csirkemájjal.Házi kenőnmájas