A focaccia egy kelt tésztából készült, lapos kenyérféle, melybe különböző fűszereket és egyéb szilárd összetevőket szoktak tenni, szabadon variálva.
Én a tésztát graham liszt és finomliszt egyenlő arányú keverékéből készítettem (fő az egészség 🙂 ), ízesítőként friss kakukkfüvet, bazsalikomot, medvehagymát, szárított paradicsomot használtam.
Hozzávalók:
- 250 g graham liszt
- 250 g finomliszt
- 7 g szárított élesztő
- 3 dl langyos víz
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál cukor
- 2 evőkanál olivaolaj
- apróra vágott kakukkfű
- apróra vágott bazsalikom
- apróra vágott medvehagyma
- apróra vágott szárított paradicsom
Elkészítés:
A graham lisztet és a finomlisztet összekeverjük a szárított élesztővel, olívaolajjal, cukorral, sóval, és az aprított egyéb összetevőkkel. Keverés közben fokozatosan hozzáöntjük a vizet és addig dagasztjuk, míg rugalmas, sima felületű tésztát kapunk. Ezután legalább 45 percig kelesztjük meleg helyen. Ha megkelt, egy tepsit megkenünk olajjal, a tésztát kb. 1,5 cm vastag téglalapokká formáljuk, tetejüket megkenjük olajjal és 190 fokon 20 perc alatt készre sütjük.
Fogyasztás előtt, még melegen bedörzsöljük fokhagymával és megszórjuk reszelt parmezán sajttal. Én készítettem még hozzá paradicsomos mártogatóst is, egy bolti fajitas mártás átértelmezésével, melyben némi gyömbér, koriander por, és garam maszala segített.