Könnyen elkészíthető, vegetáriánusok által is bátran fogyasztható étel. Azon kevés ételek egyike, melyben megeszem a cukkinit. 🙂 Ha körülnézünk az interneten, vagy szakácskönyvekben, több receptet is találhatunk rá, de még véletlenül se várjuk, hogy ezek megegyeznek. Ami közös bennük, az a három alap zöldség: cukkini, padlizsán, paprika. Az elkészítési mód már jelentősen különbözhet. Én Nánási Lajostól tanultam az elkészítést, azóta is ezen az alapon készítem, bár azt nem merném állítani, hogy mindenben az eredeti receptet alkalmazom.
Hozzávalók (3-4 főre)
- 2 közepes méretű cukkini
- 1,5 nagyobb padlizsán
- 3 kaliforniai paprika (ha lehet 1 piros, 1 zöld, 1 sárga – a színösszeállítás kedvéért 🙂 )
- 2 kisebb fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 150 g-os paradicsomkonzerv
- bazsalikom
- kakukkfű
- só, bors, cukor
Elkészítés:
Kevés olajat töltünk egy serpenyőbe, belerakjuk az 1×1 cm-esre vágott paprikát. Sózzuk, borsozzuk majd megpirítjuk. Az a fontos, hogy ne legyen túlsült, de nyers se maradjon és érezhető legyen rajta, hogy kicsit megpirult. Mikor már jó, félretesszük és ugyanezt eljátsszuk a cukkinivel, utána pedig a padlizsánnal.
Felaprítjuk a hagymát, olajon aranybarnára sütjük. Beletesszük a zöldségeket, a fokhagymát, a felaprított bazsalikomot és kakukkfüvet, összekeverjük a sűrített paradicsommal, teszünk rá egy kevés vizet és egy kicsit összesütjük. A paradicsom savanyúsága ellen 1-2 kk. cukrot is tehetünk bele. Ennek az ételnek nincs leve, mint a magyar lecsónak.
Személy szerint tükörtojást szoktam tálalni hozzá. Sőt, bevallom, ha nincs igazán “vega hangulatom”, akkor kolbászon, szalonnán sütöm a hagymát, de persze nem ez az “eredeti”. 🙂 Paradicsompüré helyett használhatunk hámozott paradicsomot is. Vagy akár mindkettőt.