Tofu curry cukkinivel és fűszeres rizzsel

Curry szinte bármiből készíthető. Alapanyaga többnyire a hagyma, fokhagyma, gyömbér, paradicsom. Mindig van egy fő alkotó eleme. Ez lehet hús, hal, zöldség vagy akár tojás is.Ehhez jönnek a fűszerek.
Az alábbi ebédet az otthon található cukkini és tofu inspirálta. Fő alkotóelemnek a tofut szántam, a cukkininek inkább a sűrítő elem szerepét szántam. Elkészítési ideje körülbelül 50 perc.

Hozzávalók:

  • 1 kisebb cukkini, 1×1 cm-es kockákra vágva
  • 150 g tofu, 1x1cm-re vágva
  • 1,5 fej hagyma aprítva
  • 2 gerezd fokhagyma aprítva
  • 3-4 szelet gyömbér aprítva
  • 1 fej paradicsom kockázva
  • 2 ek. madras curry fűszerkeverék
  • 10 szem édeskömény
  • 10 szem római kömény

Elkészítés:

A hagymát olajon pirítjuk, míg kissé megbarnul. Beletesszük a gyömbért, fokhagymát, az édesköményt, római köményt és kicsit tovább pirítjuk. Ekkor jön a fűszerkeverék. 1-2 perc múlva beletesszük a cukkinit, paradicsomot és addig sütjük, míg a cukkini csaknem teljesen megsül. A következő elem a tofu. Kicsit még pirítjuk, majd felöntjük vízzel, hogy majdnem ellepje az összetevőket. Ekkor már csak el kell forralni a víz jelentős részét, hogy sűrű szaft maradjon (ezalatt megfő a tofu és átveszi az ízeket) vagy ha már forr étkezési keményítővel sűríthetjük.

Tálaláshoz, köretként használhatunk fűszeres rizst. Én tettem bele zöld kardamomot, sáfrányt, színes borsot, koriander magot, szárított thai citromnádat és aprított illatos gombát. Fontos, hogy a sót ne felejtsük ki! Az egészet rizsfőzőben főztem, de ugyanúgy főzhető edényben, mint bármely más rizs.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..