Ismét egy étel, melyben számomra is ehető a cukkini. 🙂 A feleségem találta egy újságban és úgy gondolta, próbáljuk ki. A mélyhűtőben úgyis van egy rakás cukkini (pár éve nagyon bő volt a termés 🙂 ), fel is tudjuk használni. Utólag tekintve a korábbi fagyasztott állapot nem tesz jót az étel kinézetének, de az ízét nem rontja. Az ételben a fahéj és a csípős íz dominál. Íme a recept:
Hozzávalók (4 személyre)
- 4 nagy cukkini hosszában félbevágva
- olivaolaj
- kis marék korianderlevél
töltelékhez:
- 500 g darált csirkehús
- 2 ek. őrölt kömény
- 2 ek. koriander
- 2 ek. fahéj
- 1 ek. bors
a paradicsonszószhoz:
- 1 ek. olívaolaj
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 ek. bors (elég lehet kevesebb is, így jó csípős lesz)
- 1 ek. fahéj
- 1 ek. őrölt kömény
- 1 ek. koriander
- 800 g paradicsom lehéjazva és feldarabolva (lehet konzerv is)
- 2 ek. cukor
Elkészítés:
A mártáshoz olajon 2-3 perc alatt megpirítjuk a zúzott fokhagymát, majd belekerül a többi fűszer és 1 percig pirítjuk. Ekkor következik a paradicsom és a cukor, 2 dl víz társaságában. Lassú tűzön 20 percig főzzük, hogy besűrűsödjön. Sózzuk.
A cukkinik belsejét kikanalazzuk, megkenjük őket olajjal és 15 percig sütjük, hogy kissé megpuhuljanak.
A töltelékhez összekeverjük a húst a fűszerekkel és sóval. Amikor a cukkinik megsültek, megtöltjük őket a keverékkel, meglocsoljuk a mártással és 220 fokon 10-15 percig sütjük. Tálaláshoz megszórjuk az aprított korianderrel.