Az iskola mindig hoz izgalmas feladatokat. Érdekes módon nálunk valahogy mindig főzés lesz a vége 🙂 Ezúttal az ókori görögök étkezési szokásainak felidézésére készítettünk valamit, ami akár akkor is készülhetett volna. Nem volt egyszerű a feladat. Húsokból a leírások szerint csak marhát, kecskét és birkát fogyasztottak, ezek pedig valamiért nem voltak itthon. 🙂 Maradtak a zöldségek. Szerencsére segített a mai görög konyhának az alapfokú ismerete és a vele való tapasztalat. 🙂 Így a menü spenótos-fetás rétes lett, mellé “görög” saláta, persze paradicsom nélkül. Nézzük a receptet.
Hozzávalók:
- egy adag spenót (lehet mirelit vagy friss, aprított is)
- 4-5 gerezd fokhagyma
- tej (3-4 dl)
- 2 tojás
- 4-5 evőkanál liszt
- oregánó
- szerecsendió
- só, bors
- olívaolaj
- 1 csomag rétestészta
- 25 dkg featsajt 1×1 cm-es kockákra vágva
Elkészítés:
Olívaolajon megdinszteljük a spenótot. Megszórjuk a fűszerekkel, beletesszük az aprított fokhagymát is. Kicsit pirítjuk, majd felöntjük tejjel. Felforraljuk, beletesszük a lisztet és besűrítjük. Fontos, hogy kicsit sűrűbb legyen, mint egy főzelék. Félretesszük és megvárjuk amíg kihűl. Ekkor belekeverjük a tojásokat és a sajtkockákat. A réteslapokat kettesével egymásra tesszük, megkenjük olajjal, szórunk bele némi zsemlemorzsát és rátesszük a tölteléket. Felcsavarjuk, tepsibe tesszük, tetejét olajjal megkenjük. 180 fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. Mikor kész felszeleteljük. Akár köretként, akár előételként vagy önálló fogásként tálaljuk. Önálló fogás esetén akár sajtszósszal is leönthetjük.
A képen jobb oldalt látható tekercs tölteléke nem a sütéstől pirult el. 🙂 A negyedik tekercsbe ugyanis nem maradt elég spenótos töltelék. Kénytelen voltam a hétvégéről megmaradt kolbász-töltelékkel kipótolni a helyet. 🙂 Ez sem lett éppen utolsó 😉