Ha az ember könnyű, de mégis laktató ebédet szeretne enni, remek választás egy jó vietnámi leves. Az egyik legismertebb a pho bo (marhahúsleves vietnámi módra 🙂 ), de az én másik kedvencem az olyan leves, mely erős is, és savanykás is, mégpedig a citromnádtól. Ilyet korábban a Long Islandben ettem tenger gyümölcseivel, de a hely sajnos már nem működik. Mikor legutóbb megkívántam, úgy döntöttem, hogy átnézem a Dang Muoi étterem leves kínálatát. Tudom, hogy a pho bo-juk jó, gondoltam hátha van más is. Az étlapot böngészve megakadt a szemem a “Marhahúsleves Hué módra, thai citromfűtől kellemesen fűszeres” elnevezésű ételen. A thai citromfű említése reményt adott :-), így megrendeltem.
Szokás szerint hatalmas tálban érkezett. Az illata biztató volt. Tetején hatalmas citromfű-levél úszott. Mikor megkóstoltam, nagyon elégedett voltam. Nyelvem érezte a fantasztikus íz-orgiát, ami a levesből áradt. A tartalmára sem lehetett panasz. Volt benne rengeteg tészta (nem a szokásos széles metélt rizstészta, hanem vastagabb cérnametélt) és babcsíra. Ezen kívül marhahús, sertéshús (bőr, zsír, hús egyben) és vietnámi sonka, ami húskenyérre emlékeztetett. Fűszerként chili, újhagyma, koriander, citromnád (apróra vágva), citromfű. Minden megvolt, ami hiányzott: csípett is, citromos is volt.
Az ilyen levest nem lehet európai módon enni. A tészta leesik a kanálról, minden kipotyog. Az a legegyszerűbb, ha az ember pálcikával kieszi a sűrűjét (spriccelni ez is fog), majd kiissza a tányérból a levet. A végét ki is lehet kanalazni. Persze ennek megvan az a hátránya, hogy megesszük a sok apró citromnád darabkát is.
A mennyiségre sem lehet panasz. Hatalmas mennyiség, simán jól lehet lakni vele. (az már más kérdés, hogy mennyi idő múlva lesz az ember éhes utána 🙂 ) Mindenkinek tudom javasolni a kipróbálását. Az étterem is kellemes, bár őszintén meg kell mondani, hogy a kiszolgálás nem tökéletes. Ha nagy a tömeg, időnként felmerülnek elfelejtett, későn kihozott fogások is. De ha ezt hajlandóak vagyunk elnézni, az étel simán kárpótol minket.