Ismét egy éttermi reprodukció. Önmagában, vagy köretként is nagyon jól használható a követező tésztaféle. Egyszer egy ázsiai ettem ilyesmit. A tálalás önmagában is zseniális volt. Alul vastag réteg jégsaláta, erre tették a zöldséges tésztát, felül pedig nagy adag vékonyra szeletelt, fűszeres csirkemell került. Chiliszósszal kínálták. A zöldség összetevők mindig változnak (attól függ, mi van otthon), az alapíz azonban marad. Most a legutóbb elkészített változatot írom le.
Hozzávalók:
- 0,5 cukkini 0,5×0,5×4 cm-re vágva
- 0,5 padlizsán 0,5×0,5×4 cm-re vágva
- 0,5 répa vékony csíkokra vágva
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 fej hagyma 1x1cm-re vágva
- szezámolaj
- szezámmag
- 1 marék pirított földimogyoró
- 1 ek. halszósz
- 1 ek. osztrigaszósz
- 1 ek. szójaszósz
- 25 dkg főtt vékony ázsiai tészta
- 1 ek. őrölt koriander
- 0,5 ek. római kömény
- só
Elkészítés:
Olajon elkezdjük pirítani a répát. Hozzátesszük a fokhagymát, majd a cukkinit és a padlizsánt. 1-2 percig sütjük, majd rászórjuk a fűszereket, ráöntjük a szószokat. Addig kevergetjük, míg a zöldség megpuhul (ha akarjuk kicsit roppanósabbra hagyjuk, de süthetjük egészen puhára is). Mikor már szinte kész, beleszórjuk a szezámmagot és a szezámolajat. Összekeverjük, hozzátesszük a tésztát és a mogyorót. Elkeverjük, beállítjuk a sótartalmat és még 1-2 percig sütjük.