Francia bisztróvacsora az Atakámban

Beindult a Lucullus vacsora-gépezet. A cél ezúttal az Atakám bisztró volt, Nánási Lajos mester székhelye. Lajos másfél évet dolgozott Michelin csillagos étteremben Írországban és ez a tapasztalat jelentős (pozitív :-)) hatással volt a konyhaművészetére. Ezúttal is egy izgalmas francia bisztróvacsorával várt minket. Már régen ettem Lajos főztjéből, így kíváncsian vártam az estét.

A kis teremben kaptunk helyet, melynek volt előnye és hátránya is. Hátránya (vagy előnye? 😉 ), hogy nem hallottuk a nyitóbeszédet, melyet Turóci Gábor, a Lucullus Bt elnöke tartott, előnye, hogy szűk körben felszabadultabban tudtunk beszélgetni.

Italként a szokásos limonádét kértem. Volt benne sok narancs és citrom (sajnos a narancson már érződött, hogy vége a szezonnak – kicsit savanykás volt), ellenben cukor annál kevesebb. Én valamivel édesebben szeretem. Ezen kívül választhattunk sör és több és jóféle bor között. Jó pont, hogy a vacsorához volt ajánlott borsor is (mivel vezetek, ezt sajnos nem választhattam).

Elsőként (nevéhez méltón) az előétel érkezett az asztalhoz. Mangalicapástétom vegyes házi savanyúságokkal. A savanyúságban, melyet valóban helyben készítenek, volt hagyma, zöldparadicsom és szilva. Enyhén édes-savanykás íz, különösen a szilva nagyon jó. A pástétomban hús-szalonna (disznósajt-dizájn 🙂 ), kicsit sótlan, de kellemesen puha. Tetején bors-szórás, hozzá bagett-szeletek. Tökéletes kezdés 🙂

atakam0650

Ezután érkezett a medvehagyma-krémleves (velouté). Már messziről érződött a jó fokhagymás spenót illat :-). A színe is az említett főzelékre hasonlít. Persze az íze már más, enyhén csípős, sajátos íz. Betétként nokedlik úszkáltak benne.

atakam0651

Következett az első főétel, a hal. Harcsasteak vajtökkel és kecskesajtos gerslivel. A halban pozitívan csalódtam. Általában nem kedvelem a grillezett/sütött halakat, mert szinte mindig szárazak és ízetlenek. Ez a harcsa kivétel volt. Kellemes pirult íz, vajpuha hús. Alatta csíkokra vágott tök (nyersen, vagy alig párolva) és a gersli. A kecskesajt gyanítom a mellékelt habban volt megtalálható, de az íze nemigen jött át. Az egész étel íz-szintje nekem kicsit egysíkú volt, jól jött hozzá a zöld koriander, mely változatosabbá tette.

atakam0652

A következő étel a nyúlragu volt, belsőségekkel és grízgaluskával. Ez önmagában érdekes, grízgaluskát még nem kaptam sehol köretként főételben. Maga a galuska nem is hozott nagy újdonságot (ha a cukorsüveg formát leszámítjuk 🙂 ), de a többi …! A hús baconbe csomagolva, vajpuha és omlós volt. Mellé máj és vese került, mindegyik kellemes ízzel és nagyon puhán. Zöldköretként répaszeletek, ropogós zöldbab és cukorborsó(?). Az egész leöntve a sült besűrített levével. A díszítés ánizs ízű zöldfűszer, jól passzol a húshoz.

atakam0653

Már csak a desszert volt hátra. Grízpuding fehér csokoládékrémmel, diógrillázzsal és mentasziruppal. A puding édes, tetején a fehércsoki szintén, csak másképp. A diógrillázs egy kis mély-ízt visz az egészbe, az édességet kompenzálja az eper savanykás íze. A mentaszirup csak a ráadás. Egyszerűen zseniális.

atakam0654

Összefoglalva, Nánási Lajos még mindig hozza a tőle megszokott szintet. Zseniális ötletek, íz-kombinációk. Érdemes kipróbálni. Maga az étterem is szimpatikus, a felszolgálás gyors, a pincérek kedvesek, udvariasak. Ha az embernek van egy kis (sok?) spórolt pénze, be kell ide térni hétköznap is. Ha jól hallottam van napi menü is, talán ennek az ára elérhetőbb.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..