Füstölt makréla

Már hosszú évek óta készítek füstölt termékeket (sajt, kolbász, sonka, hal). Hidegen füstölöm őket, hogy sokáig tartósak maradjanak. Igen ám, de ez a folymat meglehetősen hosszú, és ha az ember csak úgy megkíván ebédre egy kis füstölt húst, nincs ideje rá elkészíteni. Ráadásul az a füstölő amibe befér több, mint 100 kg kolbász, nem is a legpraktikusabb két darab hal, vagy egy máj vagy ilyesmi gyors füstölésére. Sokszor gondolkodtam, hogy építeni kéne egy kisebb füstölőt a meleg füstölésre, de még nem jutottam odáig. Egyszer aztán találkoztam egy leírással (talán Jamie Oliver valamelyik könyvében) a konyhai füstölésről, ami nagyon szimpatikus volt. Ma pedig sikerült jó áron vennem makrélát. Így minden összejött egy jó füstölt makrélához.

Hozzávalók:

  • 2 db makréla pucolva
  • só, bors

A füstöléshez:

  • 1,5 marék rizs
  • 2 marék bükkfaforgács
  • 1 szál rozmaring
  • 2 szárított chilipaprika
  • 1 marék zöldtea-levél
  • 8-10 szem feketebors

Elkészítés:

A halakat pucoljuk, majd kívül-belül sózzuk, borsozzuk és eltesszük pár órára pácolódni. Amikor elkészült lemossuk, papírtörlővel leszárítjuk és megvárjuk míg szobahőmérsékletűre melegszik. Közben a wokot kibéleljük több réteg alufóliával úgy, hogy körben túllógjon a fólia. Keresünk egy rácsot (pároló, bambusz-rács), ami betehető az edénybe és kb. félúton megáll. A wok aljára szórjuk az összekevert füstölőanyagot. A fenti felsorolás csak egy lehetőség. Bárki tetszőlegesen variálhatja. Nálam általában van itthon bükkfa-forgács, de ha valakinél nincs, az nyugodtan kimaradhat.

Szóval ha bent van az anyag a wokban, feltesszük nagylángon a tűzre. Amikor már füstöl, behelyezzük a rácsot, rátesszük a halat (fogpiszkálóval kitámasztjuk a hasnyilást és azt tesszük lefelé), majd az egészet lefedjük a fóliával bevont wok-tetővel. Erre ráhajtogatjuk a kilógó fóliát, hogy ne jöjjön ki a füst. A lángot kisebbre vesszük és körülbelül 15 percig füstöljük. Ezután lekapcsoljuk a tüzet és még vagy 10 percig hagyjuk füstölődni a halat. Ha kész, lehet tálalni, de ha van időnk még pihentessük pár órát, akkor jobban összeérnek az ízek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..