Amikor a család nem iszik elég tejet, bizony rajtunk marad sok savanyú házi tej. Ezeket általában eltesszük aludni, majd túró készül belőle. Abból pedig túrógombóc, vagy egyéb túrós süti. Csakhogy ezeket is megunja az ember, kellett valami újdonság. Mi lenne, ha nem túrót készítenénk, hanem még az aludttejet használnánk fel? A netet böngészve maimoninál találkoztam az aludttejes prósza receptjével. Második próbálkozásra már elég jól sikerült. Íme:
Hozzávalók:
- 1 liter aludttej
- 4 tojás
- 4 ek cukor
- liszt
- olaj, só
- tejföl
- szilvalekvár
Elkészítés:
Az aludttejben elkeverünk egy kávéskanál sót, a tojásokat, a cukrot és annyi lisztet, hogy palacsintatésztánál sűrűbb tésztát kapjunk. A masszát kiolajozott tepsibe töltjük (Vigyázzunk, hogy ne legyen túl nagy a tepsi. Akkor lesz igazán jó, ha elég magas marad a tészta.) Az egésznek a tetejét felváltva tejföllel és lekvárral pöttyözzük. Lehet bele szórni sárgabarackot vagy egyéb gyümölcsöt is. 190 fokos sütőben kb. egy óra alatt sül meg. Szeletelni már kihűlt állapotban célszerű.
Tegnap volt a nagy nap :-)Tale1lkoztam Garffyke1val e9s tfcneme9nyes pici kisle1nye1val Tfccsf6kkel.A sfcteme9ny nagyon finom, a me9zes doboz csoda sze9p. Mondtam is Garffyke1nak, hogy igacnsek vigye1znom kell, hogy ne egy fcltő helyemben fogyjon el a sok finomse1g – de egyelőre sikerrel je1rtam, nem fogyott el az f6sszes sfcti (na jf3, he1rmat me1r megettem ;-)Kf6szf6nf6m sze9pen, hogy ilyen finomse1got tale1lte1l ki, ami me9g nagyon sze9p is!He9di (Segitsfcti nickem bhedi)