Az arab vacsora is adott tippeket, amit érdemes megpróbálni. A padlizsánból készült saláta (baba ghannuzs) például nagyon tetszett, gondoltam megpróbálok valami ilyesmit készíteni egy este vacsorára. Persze nem tudom, pontosan miből és hogyan készült, de a főbb elemek megvannak. Innen már csak kombinálni kell a saját ízlés és az otthon megtalálható összetevők szerint. Tahini például nem volt otthon, de helyette jó ízt adott a szezámolaj és a joghurt is :-). Készült még a vacsorához hamburgerhús és héjában sült krumpli is, vajjal a tetején.
Hozzávalók:
- 3 sült padlizsán belseje
- 2 kaliforniai paprika
- 2 fej hagyma
- fél citrom leve
- 5 ek. joghurt
- 1 kk. szezámolaj
- nagy csokor petrezselyem apróra vágva
- pár szál menta aprózva
- só
Elkészítés:
A padlizsánokat héjastul megsütjük a sütőben. Mikor egy kicsit kihűlt, lehúzzuk a héját és 2-3 cm-es csíkokra vágjuk. Ha nagyon puhára sül, akkor inkább krémes lesz a saláta, ha egy kicsit keményebb, akkor darabosabb. A paprikát is vékony csíkokra vágjuk, a hagymát pedig 1×1 cm-es kockákra. Az összes összetevőt összekeverjük egy tálban a szezámolajjal, citromlével és a joghurttal. A citrommal vigyázzunk, inkább apránként adagoljuk, nehogy túl savanyú legyen. Sózzuk és belekeverjük a petrezselymet és a mentát. Egy fél órát pihentetjük, hogy összeérjenek az ízek és lehet tálalni.